Ontwerp: E.G. van de Stadt

bookEG_200px In 2001 verscheen er een boek over E.G. van de Stadt, geschreven door Willem Akkerman, Theo van Harpen en Jan Briek, genaamd “Pionier in jachtontwerpen”.
Ook aan de Oceaan is een pagina gewijd.De naam “Van de Stadt” staat voor talloze jachtontwerpen die zowel nationaal als internationaal grote naam en faam hebben verworven.
Zo komen de Valk, Stern, Randmeer, Spanker van de tekentafels in Zaandam. Later gevolgd door polyester bouw ontwerpen met grote namen als Trintella I, Varianta, Oceaan, Wibo 930, Etap 22, Delanta, Dehler en veel meer. Eén van de nieuwere ontwerpen is de Winner, een schip dat veel verwantschap toont met de Oceaan. Het boek “Van de Stadt, pionier in jachtontwerpen” is te bestellen via de website van Van de Stadt Design. Klik hier >>Oceaan 22

In 1962 ging de werf “Van de Stadt” zich meer richten op polyesterbouw. In dat jaar werd ook de eerste “Trotter” (later Trotter Pandora) te water gelaten. Een klein kajuitschip dat, om de productie te bespoedigen, werd gebouwd op de romp van een Randmeer. De Randmeer kreeg een kajuit en een dieper stekende vaste ballastkiel.

Cees van Tongeren en Hans Körner hebben beiden succesvol wedstrijden gezeild in een Trotter Pandora. De ervaringen opgedaan met dit schip zijn dan ook verwerkt in het ontwerp voor de Oceaan 22, waarvoor K&S Polyboats uit Ossendrecht in 1971 opdracht gaf.

De Oceaans werden met zorg gebouwd en bleken als boot zo geslaagd dat “Van de Stadt” een Oceaan 22 als wedstrijdboot uit te rusten. Met deze boot is vanaf 1975 succesvol aan diverse wedstrijden deelgenomen.

In 1977 liet K&S Polyboats een grotere variant ontwerpen, de Oceaan 25. Ook is nog een kleinere versie op de markt gebracht, de Oceaan 18.

In Nederland zijn er ongeveer 400 Oceaans 22 gebouwd. In Japan, Australië en Zuid-Afrika nog eens 200.

K&S Polyboats moest eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw onder invloed van verslechterde economische omstandigheden de deuren van haar bedrijf sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.