Vluchtluik

Het originele Passport vluchtluik is gedemonteerd. De rubber afdichting bleek met siliconenkit op het dek te zijn bevestigd. De kit was niet egaal en over het hele rubber aangebracht en de hechting ervan was ook niet optimaal. Dat hierdoor lekkage ontstaan is lijkt een logisch gevolg.

De vraag doet zich nu voor hoe hiermee om te gaan. Kan het rubber opgeknapt worden? Is er een heel nieuw rubber te maken? Of moeten we toch naar een ander nieuw luik uitkijken?

Een nieuw luik.

Aangezien het rubber slecht is en de uitzetters aan hun eind zijn besluiten we het oude Passport luik te vervangen voor een Vetus Altus 4633 luik.
Om dit luik te kunnen plaatsen dient het gat iets te worden vergroot over de lange zijde. In de lengte houden we een paar millimeter over. Het echte werk gaat zitten in het opvullen van de hoeken. Alle nieuwe luiken hebben afgeronde hoeken. Het gat waarop het oude luik gemonteerd was niet. Deze was geheel rechthoekig. Na het pas maken moeten de hoeken dus opgevuld worden. Roelien doet dit door een mal te maken en deze op te bouwen met gelcoat en polyester.

Oude schroefgaten dichtmaken en daarna met gelcoatplamuur afwerken.

Het nieuwe luikt past! Nu nog de hoeken afwerken en het luik monteren.

Voorzichtig de schroefgaten boren, het luik voorzien van afdichtingstape en erop schroeven. Het was een behoorlijke klus maar prima te doen. En we hebben geen lekkage meer!

2 gedachten over “Vluchtluik

  1. Reactie van één van de Blog lezers:

    Gebo standaard dekluiken R=30 zonder flens 450*320 mm
    Kosten nu 247,00

    Deze past op vrijwel goed. Je houdt alleen bij de hoeken iets over en dit heb ik met 2-componentenplamuur gedicht en vervolgens met een 2d-lak afgelakt. Zit nu alweer 2 jaar lekvrij er op.

  2. Hi Rob,
    Ook ik ga aan het vluchtluik beginnen en ben mij daar op aan het voorbereiden. Je verslag is erg hulpzaam maar toch heb ik nog wat vragen. Zou ik met je in contact kunnen komen om je telefonisch wat vragen te stellen? Wil je mij mailen op mvmiert(at)gmail.com? Alvast bedankt. Mathijs

Reacties zijn gesloten.