Valstoppers

Mei 2017.

De oceaan is voorzien van vallieren die voor de valstoppers zijn gemonteerd. Een methode die destijds, rond 1980, gangbaar was. Het gevolg is wel dat de lier in principe maar voor één val gebruikt kan worden. Immers als de val door middel van de valstopper vastgezet wordt, staat deze onder spanning vanaf de lier …

In 2017 besluiten wij de zaak om te draaien. De oude valstoppers houden de vallen niet meer goed vast en ook de lieren zijn na 37 jaar nauwelijks functioneel.

We gaan de lier vervangen door een exemplaar van: Lewmar, de standaardlier 7a (https://www.lewmar.com/node/15041). Deze past goed op het kajuitdak en heeft een dusdanige hoogte waardoor de lierhandel het hefdak niet meer raakt. 

 

 

Voor de valstoppers kiezen we voor een drievoudige Easylock mini.(http://www.bsidk.com/easy/lock/easy-lock-mini). De Clamcleats komen niet meer terug.

D.m.v. polyester hars en gelcoat worden de oude gaten dicht gemaakt en de plaatsing van de lier en valstopper wordt omgedraaid. Eerst de stoppers (gezien vanaf de mast) en vervolgens de lier.

De val wordt nu met behulp van de lier op spanning gebracht door de valstopper heen. Als het achterlijk van het zeil strak staat wordt de val gefixeerd met behulp van de stopper en kan de lijn van de lier verwijderd worden. De lier is hierdoor te gebruiken voor een 2e val.

Deze wijzigingen en vernieuwingen pakken goed uit. We kunnen eindelijke vrijuit draaien zonder dat de lierhandel het hefdak raakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Februari 2011.

Eén van de valstoppers heeft een dreun gehad. Met veel en goed spoelen en het nodige schoonmaakwerk zijn de valstoppers weer gangbaar gemaakt. We besluiten deze voorlopig terug te plaatsen omdat we dit type valstopper nergens kunnen traceren.

Wel willen we de clamcleats naast de valstoppers vervangen. Deze zijn door de tand des tijds ruw geworden en vergen een beperkte investering.

De nieuwe Clam Cleats zijn van: Clam Cleat, de CL201-O Old style. (speciaal op aanvraag de oude versie van de huidge 201). Zie: www.clamcleat.com/uploads/cleat_installation_pdfs/CL201-O_Installation_Drg.pdf