Motorsteun

De originele motorsteun.

De originele motorstoel heeft heel wat te lijden gehad tijdens het vorige leven van de Coconot en blijft op één stand hangen.

In 2010 is deze bij een dealer vervangen door een exemplaar van Plastimo, de 10151, een versie voor max. 30 kg. en 10 pk. De voet van deze steun is kleiner en vereist nieuwe boorgaten. 

Al in het 2e jaar breekt de centrale veer. Gelukkig kunnen we een nieuwe bestellen. Maar de motorstoel blijft zelfs voor onze 6 pk buitenboordmotor een te lichte versie.

 

Deze Plastimo 10151 bevalt niet goed.

In 2017 besluiten we dan ook deze motorstoel te vervangen. Hierbij houden we rekening dat we op termijn ook onze 6pk buitenboordmotor zouden willen vervangen door een 2 cylinder …

Na het nodige onderzoek en navragen komen we uit op de Plastimo Aluminium Motor Bracket Ref: 31619. (https://www.plastimo.com/en/powerboat-engine-access/motor-brackets/chaise-aluminium-tableau-plastique.html).

 

De Plastimo 31619 is een goede vervanging voor de originele motorsteun.

Om zeker te weten dat de boorgaten hetzelfde zijn als bij de originele motorsteun, brengen we een bezoek aan de hulpvaardige importeur (On Deck, Weteringbrug). De oude steun past op de nieuwe steun en blijkt bijna hetzelfde te zijn. 

Behalve dat deze motorsteun een kunststof plank heeft, lijkt deze qua mechaniek ook meer op de originele motorsteun.

Als we de handleiding van deze motorstoel goed doorlezen komen we tot de volgende ontdekking …

Er staat een waarschuwing in dat de motorsteun niet gebruikt mag worden met viertakt buitenboordmotoren.

Met de bereidwillige medewerking van een medewerker van On Deck, komt Plastimo met een verklaring:

“I just get the information back from the manufacturer.
It’s a mistake, it has been copied by mistake from another notice.
Of course, it suits to the 4 strokes engines, what is important is to respect  the maximum weight of 50 kg!”

De nieuwe motorsteun heeft zich in het eerste jaar prima gehouden!

Een belangrijke les is dat je niet een blind kan vertrouwen op een dealer voor het vervangen van onderdelen. Naast het feit dat de geplaatste 10151 niet stabiel genoeg is, past deze ook niet in de oude boorgaten van de originele motorsteun. Ook de informatie van de fabrikant in de vorm van maatschetsen ontbreekt vaak.