Kussens

De mallen van de punt van de Coconot zijn gemaakt.

De kussens en de bekleding zijn in 2016 aan vervanging toe. Gelukkig is Roelien bedreven met een naaimachine dus het is een uitdaging om de kussens zelf te bekleden. Eerst gaan we op zoek naar stof. Tijdens onze vakantie komen we terecht bij Stoffenwereld in Wolvega. Een wereld gaat voor ons open! Naast veel stoffen in allerlei prijsklassen (o.a. super afgeprijsde “uit de collectie” stoffen) blijken ze daar fantastisch behulpzaam te zijn. We krijgen uitleg over het maken van mallen (belangrijk voor het snijden van de polyether kussens).

 

Het polyether is de basis voor het patroon.

We vinden een mooie en prettig geprijsde stof. Uitleg over het maken van kussens volgt zodat Roelien eerst een (succesvolle) proef kan maken. Nadat het polyether is gesneden en alle bijkomende materialen zijn verzameld, kan ik met een volgestouwde Yaris naar huis. 

Dan volgt een periode waarin in de schaarse vrije tijd de kussens worden gemaakt.

Ook de grillige vormen in de punt gaan goed.

Voor elk kussen zijn de volgende werkzaamheden te verrichten: patroon maken, stof afwerken, rits inzetten, naden stikken, patroon maken voor fiberfill, polyether bekleden met fiberfill en tricot kous, en polyether in kussenhoes stoppen. Natuurlijk gaat dit allemaal niet zo snel als het lijkt en zitten er vele uren werk in. Maar als het lukt is de voldoening groot.

Scheepsarcheologische vondst: de originele ruitstof.

Bij de rugleuningen komen we achter de oude gele stof de oorspronkelijk ruitstof tegen. Wat een verrassing!

Concluderend kunnen we stellen dat het zelf maken van de kussens te doen is voor iemand die redelijk handig is en ook beschikt over doorzettingsvermogen. 

Een beschermende jas geeft veel gemak.

Voor de kussens heeft Roelien ook een beschermhoes met handgreep gemaakt van oude dekbedovertrekken. Hierdoor zijn de kussens gemakkelijk te transporteren.