Instrumenten

Tijdens de laatste tochten van 2016 gaf de dieptemeter meer dan eens waarden aan die wij niet konden geloven. Ook wilde we graag een windmeter aan het instrumentarium toevoegen en de log die eens op de Coconot aanwezig was weer in ere herstellen.

We hebben gekozen voor de Clipper series van NASA Marine. Doordat deze een heel andere constructie hebben dan de voorheen gebruikte NASA Target moeten er nieuwe gaten gezaagd worden in het kajuitschot. We proberen de oude gaten achter de nieuwe instrumenten te verbergen. Even puzzelen dus!

De instrumenten gaan door het schot heen. De binnenzijde wordt later met een deksel afgedicht …

De keuze is gevallen op de Nasa Clipper Duet (log + dieptemeter) http://www.nasamarine.com/product/clipper-duet-system/

en de Clipper Wireless Wind. http://www.nasamarine.com/product/clipper-wireless-wind/

Na één seizoen varen is de conclusie dat de operatie geslaagd is en dat wij veel plezier hebben van de windmeter. Niet omdat dit voor onze vaartochten zo belangrijk is, nee, het is gewoon leuk om te weten hoe hard het nu echt waait!

Maar met het vervangen van de dieptemeter en het plaatsen van de windmeter zijn we er nog niet. Aan de andere zijde van de kajuittoegang is een kompas geplaatst. De rubber afdichtring van dit kompas is kapot en het lukt ons niet via een dealer/Plastimo een nieuwe te bestellen, ondanks dat het kompas nog in productie is. Een nieuw exemplaar aanschaffen is derhalve de enige remedie om enige zekerheid van een waterdichte aansluiting te krijgen …

Kompas: https://www.plastimo.com/en/compasses-electronics-navigation/compasses/compas-contest-1967.html

Ook hier moest toch de zaag erbij te pas komen. De vorige eigenaren hadden het bestaande kompas creatief verbouwd. Wij wilde het nieuwe kompas zoveel mogelijk heel houden … Het afdichtingsrubber van het nieuwe kompas is nu echter vervangen door een afdichting van schuimrubber. Met goed maar voorzichtig aandraaien van de kunststof schroeven kunnen e de dunne afdichting laten aansluiten op het polyester. Een dikkere laag schuimrubber is gewenst!

Standaard bleek er geen schakelaar voor het lampje te worden bijgeleverd. En om nu het oude over te zetten …

Maar de onze vaste havenleverancier, Conradi & Fopma biedt uitkomst!