Fok- en Genuarails

genuarails

Zowel op de kajuit als naast de kuip zijn genuarails gemonteerd. Ook na veel spoelen blijken de plunjers niet meer gangbaar te krijgen. Eén plunjer is zelfs met een schroef vastgezet!

Vervangen lijkt de enige remedie. De originele Fico’s zijn echter verdwenen en niet meer leverbaar. Hier doet zich het probleem voor dat de bevestigingsgaten bij de nieuwere rails op een heel andere positie zitten! En wij hebben geen behoefte om alle bestaande gaten dicht te maken en nieuwe te boren.

Het alternatief is een zogenaamd “blinde” bevestiging. De blok verstelling gaat dan d.m.v. een lijn i.p.v. een plunjer.

Het vervangen van alle 4 de sets tegelijk gaat in de papieren lopen dus we besluiten eerst die voor de fok te vervangen en compleet te maken en van de achterste, voor de genua, alleen de rail te vervangen. Als we daadwerkelijk met een genua gaan varen moet hiervoor in een later stadium alsnog een blok en stoppers gekocht worden.

Onze keuze valt op: de Mainsheet & Genoa Car Systems van Barton Marine en wel type: Sliding bolt track. Doordat de schroefmoeren schuiven in de onderzijde van deze rails, kunnen ze ook de incourante tussenruimte van de reeds geboorde gaten aan.
zie: http://www.bartonmarine.com/products-ball-bearing-mainsheet-and-genoa-car-tracks.asp